خلاصه مقاله
آشپزی در خوابگاه کار درستی است که با صرف انرژی کمی و استفاده از ترفند هایی که ذکر میشود میتوان تغذیه ای سالم در خوابگاه داشت. داشتن تغذیه سالم اهمیت بالایی دارد و بر سلامت جسم و روان فرد تاثیر زیادی دارد. در اینجا راهکارهایی برای داشتن تغذیه سالم در خوابگاه ارائه شده که با به کار گرفتن آنها میتوان به هدف خود که داشتن تغذیه سالم است راحتتر دست پیدا کرد این راهکارها صرفاً آشپزی کردن را به فعلی لذت بخش برای فرد بدل میکند. آشپزی کردن در خوابگاه با معضلاتی همراه خواهد بود که با به کار گرفتن چند راه کار میتوان آن معضلات را حل کرد و همواره تغذیه سالم در محیط خوابگاه پسرانه داشت.

تغذیه سالم در خوابگاه پسرانه در تهران
دغدغه بسیاری از افراد خصوصاً در خوابگاه پسرانه تهران آشپزی و تغذیه سالم است. تغذیه سالم روی سلامت تمام اعضا و قسمتهای بدن تاثیرگذار است؛ در نتیجه سلامت جسم و سلامت روان به هم وابسته هستند. میتوان گفت که تغذیه سالم روی سلامت روان افراد هم موثر است. وقتی که تغذیه سالم باشد تناسب بین وزن و درصد چربی بدن هم استاندارد است؛ بنابراین نباید در مورد داشتن تغذیه سالم و آشپزی در خوابگاه پسرانه سهل انگاری کرد. در خوابگاه پسرانه بیتوجهی به تغذیه بسیار چشمگیر است و اکثر افراد به تغذیه خود اهمیت نمیدهند و غالباً غذای بی کیفیت دانشگاه یا غذای آماده و یا فست فود مصرف میکنند. کمتر فردی را میتوان دید که غیر از این باشد و زمان و انرژی صرف کند و آشپزی کند. واقعیت این است که این غذاها سلامت جسم و روان افراد را به مخاطره میاندازد و افراد در خوابگاه برای حفظ سلامتی خود باید آشپزی کنند. زمانی را روزانه به آشپزی کردن اختصاص دهند و با این کار تغذیه سالم داشته باشند. با این کار از بسیاری مشکلات گوارشی پیشگیری میکنند. لازمه آشپزی کردن در خوابگاه دانشجویی و کارمندی تهیه مواد اولیه مناسب و با کیفیت است؛ از این جهت غذایی که در خوابگاه پخته میشود بسیار سالمتر و با ارزش غذایی بالاتر از غذای بیرون است؛ زیرا ممکن است در پروسه آماده سازی غذای بیرون بهداشت کافی رعایت نشده باشد.

ترفند هایی که باعث می شود آشپزنی در خوابگاه لذتبخش شود
تقریباً همه افرادی که در خوابگاه پسرانه هستند معتقدند که آشپزی کردن بسیار خسته کننده و زمان بر است اما برای داشتن تغذیه سالم افراد ناچار هستند آشپزی کنند و اگر با علاقه این کار را انجام دهند برایشان لذت بخش خواهد بود و کمتر خسته میشوند. ترفندهایی هست که با به کار گرفتن آن میتوان از آشپزی کردن در خوابگاه لذت برد.
گروهی آشپزی کردن:
فعالیتهای دسته جمعی و گروهی همیشه لذت بخش است و جنبه تفریح دارد. انجام این کار مزیت ها و معایبی دارد، از جمله مزایای گروهی آشپزی کردن به صرفه جویی وکم کردن هزینه ها و تعامل هرچه بیشتر با هم اتاقی ها میتوان اشاره کرد. از معایب آن نیز اختلاف سلیقه در انتخاب غذا بسیار چشمگیر است.
گوش دادن به موسیقی:
البته در محیط خوابگاه نمیشود با صدای بلند به موسیقی گوش کرد زیرا غالباً فضای آشپزخانهها مشترک است. اما با استفاده از یک هدفون میتوانیم مشکل را برطرف کرد.
داشتن برنامهریزی روزانه و هفتگی برای آشپزی:
این نکته بسیار مهم و موثر است. تصمیم گیری راجع به اینکه چه غذایی آماده شود خود دغدغه بزرگی است که با برنامهریزی حل میشود و وقت کمتری تلف میشود.
یاد گرفتن غذاهای ساده:
یاد گرفتن غذاهایی که آماده کردن آنها زمان زیادی نمیخواهد هم ترفند دیگری است که کمک میکند تغذیه سالم در خوابگاه دانشجویی و کارمندی داشت. برای این کار میتوان با دنبال کردن افرادی که فعالیت آنها در شبکههای اجتماعی مربوط به حوزه آشپزی است دستور پخت این غذاها را فرا گرفت.
پخت غذاهای مورد علاقه:
امتیازی که زندگی در خوابگاه دارد این است که فرد همیشه میتواند غذاهای مورد علاقه خود را آماده، و همواره بر طبق سلیقه غذایی خود آشپزی کند. این نکته هم بسیار لذت بخش خواهد بود.
برنامهریزی برای تهیه مواد اولیه:
برای تهیه مواد اولیه باید برنامهریزی کرد و طبق سلیقه غذایی فرد فهرستی از مواد اولیه مورد نیاز هفته آماده شود؛ تا فرد در زمان آشپزی با نبود مواد اولیه مواجه نشود و اتلاف وقت کمتری صورت گیرد.
مشکلات آشپزی در خوابگاه
آشپزی کردن در خوابگاه محدودیت هایی دارد که ۳ مورد از آنها عبارتند از:
- نداشتن وسایل و تجهیزات آشپزی و اشتراکی بودن بعضی وسایل در خوابگاه از مشکلات آشپزی در خوابگاه است. ممکن است وسیله مورد نیاز در لحظه ای که نیاز است در دسترس نباشد.
- اختلاف طبقاتی افراد ساکن خوابگاه پسرانه در تهران روی نحوه و نوع خرید های افراد و سبک زندگی آنها تاثیر گذار است.
- محدودیت زمانی برای آشپزی در خوابگاه پسرانه، مورد قابل ذکر دیگر از مشکلات آشپزی کردن در خوابگاه است.گاهی ممکن است حجم درس و کار افراد به قدری زیاد باشد که فرد زمان کافی برای آشپزی نداشته باشد.
نتیجه گیری و جمعبندی
لازمه داشتن جسم و روان سالم داشتن تغذیه سالم است در نتیجه فرد با نامهریزی میتواند تغذیه سالم داشته باشد برای سلامتی خود قدمی مثبت بردارد. آشپزی کردن در خوابگاه علی رغم دشواری هایی که به همراه دارد، منجر به پخت غذاهای سالم و در نتیجه آن حفظ سلامت فردی میشود.
سوالات متداول
آیا تغذیه روی سلامت روان هم موثر است؟ بله، در اثر تغذیه نامناسب جسم بیمار میشود، انسان کسل و از افسرده میشود و فشار روانی زیادی به او تحویل میشود.
مزیت آشپزی گروهی چیست؟ از مزیت های آشپزی گروهی تقسیم هزینه ها و صرفه جویی مالی است که موجب میشود افراد با هزینه کمتر و با دور ریز مواد غذایی کمتر و همچنین اتلاف وقت و انرژی کمتر از مواد اولیه با کیفیت تر استفاده کنند و تغذیه سالم تری داشته باشند.
چگونه میتوان با کمبود تجهیزات آشپزی در خوابگاه، آشپزی کرد؟ با تهیه وسایل اولیه برای خود و یا برنامه ریزی و هماهنگی با سایر افراد خوابگاه برای استفاده کردن از وسایل بصورت اشتراکی و نوبتی میتوان این مشکل را حل کرد.
